joi, 13 decembrie 2012

Calmul interior

Doctorul in medicina Lucian Bernardi de a Univ. din Pavia, Italia interesat de ritmurile autonome ale corpului : puls, presiune arteriala, respiratie, flux sanguin spre creier etc a analizat variatiile si armonizarea acestora in timpul efectuarii unor mantre sau rugaciuni.
“Cand pacientii dr. Bernardi au inceput recitarea unor versuri din Ave Maria in Latina, instrumentele de laborator au inregistrat un fenomen extrem neasteptat. Toate ritmurile biologice diferite masurate au inceput sa rasune. S-au aliniat, unul dupa altul, amplificandu-se reciproc pentru a crea un model neted si armonios. Un miracol? Nu neaparat. Dr. Bernardi repede si-a dat seama ca explicatia era mult mai simpla. In Italia, rugaciunile sunt recitate pe rand de congregatie si apoi de preot. Fiecare recitare are loc intr-o singura rasuflare. Inspiratia care urmeaza are loc in timpul recitarii preotului (“ Ave Maria” in Latina se recita astfel : preotul spune “Ave Maria, gratia plena, Dominus tecum. Benedicta tu en mulieribus, et benedictus fructus ventris tui, Jesus “ ; apoi enoriasii raspund : “ Sancta Maria, Mater Dei, ora pro nobis peccatoribus, nunc et in hora mortis nostrae. Amen”-autor). Subiectii au adoptat in mod natural acest ritm, in timp ce recitau rugaciunea pe parcursul experimentului. In acest mod, ei s-au adaptat mecanic – si inconstient – la o frecventa de 6 expiratii pe minut, ceea ce reprezinta ritmul natural de fluctuatii in cadrul altor functii biologice, pe care le monitoriza dr. Bernardi (pulsul inimii,presiunea arteriala, fluxul sangvin la creier). Rezultatul acestei sincronizari a aratat ca ritmurile fiecarei functii rezona cu celelalte, completandu-se reciproc, precum balansarea in leagan, cand avantul inainte al picioarelor sincronizat perfect cu leganarea in sus amplifica miscarea.
Din ce in ce mai curios, Luciano Bernardi a concluzionat ca daca ritmurile Ave Maria au capacitatea de a modula ritmurile fiziologiei, alte practice religioase pot avea un efect comparabil. El a pretins ca efectul ar fi si mai intens in acele religii pentru care trupul este in centrul practicilor spirituale, cum ar fi Hinduismul sau Budismul. Pentru a investiga aceasta ipoteza, a dat pacientilor, care nu mai practicasera niciodata vreo disciplina orientala, sa recite din binecunoscuta mantra din budism : Om Mani Padme Hum”. Ca in yoga, subiectii au invatat cum sa isi lase vocile sa poarte fiecare silaba a mantrei, astfel incat puteau simti sunetele vibrandu-le in laringe. Apoi continuau sa isi monitorizeze expiratia pana cand simteau ca respira din nou, pentru urmatoarea repetitie. Bernardi a observat aceleasi rezultate ca cele din recitarea Ave Maria. Respiratia automata a subiectilor adopta un ritm de 6 expiratii pe minut, si un exchilibru, sau coerenta, cu ritmurile altor functii fiziologice autonome. Intrigat, Bernardi s-a intrebat daca aceasta asemanare surprinzatoare dintre cele doua practici religioase diferite nu ar fi rezultatul unor radacini comune. In fapt, el a gasit o sursa istorica, conform careia rugaciunea a fost introdusa in Europa de cruciati, care au preluat-o de la arabi, si care, la randul lor, au adoptat practicile calugarilor tibetani si ale maestrilor yoga din India. In mod evident, practicile care readuc echilibrul ritmurilor biologice pentru bunastare si sanatate merg inapoi in timp.”
Anticancer , dr.David Servan Schreiber

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu