joi, 13 decembrie 2012

Cancer de prostata - stil de viata comparativ

Experiment prezentat in cartea Anticancer a dr-ului David Servan-Schreiber

In 2005,Dr Dean Ornish, prof.de medicina la Univ.California din San Francisco, a publicat rezultatele unui studiu de oncologie fara precedent.
“93 de barbati cu cancer de prostata in stadiu incipient - diagnostic confirmat prin biopsie - alesesera, sub supravegherea oncologului lor, sa nu faca operatia chirurgicala aferenta, ci sa tina, pur si simplu, tumora sub supraveghere. Pentru a face acest lucru, li se masura la intervale regulate nivelul de PSA ( antigen specific prostatei ), un antigen secretat de tumora. O crestere a valorii acestui PSA sugera faptul ca celulele canceroase se multiplica, iar tumora se dezvolta.
Deoarece acesti barbati refuzasera toate tratamentele medicale conventionale pe timpul perioadei de observare, ei au facut posibila evaluarea beneficiilor acestei maniere de tratament naturiste. Au fost create doua grupuri de pacienti, prin tragere la sorti, astfel incat sa existe certitudinea ca, la inceput, ambele grupuri au fost similare. Grupul de control a continuat doar, sub supraveghere, cu masuratori regulate ale nivelului antigenului PSA. Pentru celalalt grup, dr.Ornish a pus la punct un program complet de revigorare a sanatatii fizice si psihice. Timp de un an acesti barbati au urmat un regim alimentar vegetarian, cu suplimente alimentare ( vitaminele antioxidante E si C, Se si 1 g de acizi grasi de tip omega-3 pe zi), exercitii fizice ( 30 minute mers pe jos, 6 zile pe saptamana), practica gestiunii starii de stress (miscari yoga, exercitii de respiratie, imagini mentale sau relaxare progresiva) si o ora pe saptamana de participare intr-un grup de sprijin laolalta cu alti pacienti integrati in acelasi program.
Aceasta maniera complexa de abordare a bolii a produs o schimbare radicala in ceea ce priveste stilul de viata, in special pentru sefi de diferite servicii cu o activitate profesionala stresanta sau capi de familie cu multe responsabilitati. Metodele respective fusesera considerate vreme indelungata ca fiind cel putin bizare, absurde sau bazate pe superstitii. Douasprezece luni mai tarziu, rezultatele nu lasau nicio urma de indoiala.
Din cei 49 de pacienti care nu si-au schimbat nimic din stilul de viata si care s-au bazat numai pe supravegherea riguroasa a bolii, 6 si-au vazut cancerul inrautarindu-se si au fost nevoiti sa sufere o operatie chirurgicala de extirpare a prostatei, urmata de chimioterapie si radioterapie. In schimb, niciunul din cei 41 de pacienti care urmasera programul de revigorare a sanatatii fizice si psihice nu a fost pus in fata necesitatii de a recurge la asemenea tratamente. In primul grup, nivelul PSA (care masoara dezvoltarea tumorii) crescuse in medie cu 6%, nefiind inclusi aici barbatii care fusesera nevoiti sa se retraga din studiul efectuat, datorita agravarii bolii (nivelul lor de PSA era inca si mai ingrijorator) si ar fi facut sa creasca foarte mult acea cifra. Progresia inregistrata de membri acestui grup, sugera faptul ca tumorile se dezvoltau, incet dar sigur. In cazul membrilor celui de-al 2 lea grup al caror stil de viata se schimbase, PSA scazuse cu o media de 4% indicand o regresie a tumorii la jumatatea pacientilor.
Dar ceea ce era inca si mai impresionant era ceea ce se intamplase in corpul barbatilor care isi schimbasera stilul de viata. Sangele lor, pus in contact cu celulele canceroase tipice ale prostatei (celula LNCaP, folosita pentru a testa diferiti agenti chimioterapeutici) era de 7 ori mai capabil de a inhiba cresterea celulelor canceroase, decat sangele barbatilor care nu schimbasera nimic in stilul lor de viata.”
Cartea detine excelente informatii privind cresterea rezistentei organismului in lupta impotriva cancerului

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu