luni, 31 decembrie 2012

Gingko biloba

Ginkgo Biloba, unul din arborii ce au fost martori la multe milenii de istorie ale planetei noastre, face parte din familia Gincoaceelor si traia si acum 200 milioane de ani, pe vremea dinozaurilor. Un exemplar poate ajunge sa traiasca chiar si 1000 de ani.Locul sau de origine este Extremul Orient.  Calugarii buddhisti considera ca gingko biloba este o intrupare a unei entitati divine.
Arborele poate ajunge pînă la 40 m înălţime şi se caracterizează prin ramurile care sugerează forma acoperişului pagodelor, in Japonia fiind numit “Arborele pagodelor”.
Paraziţii şi agenţi poluanţi din aer nu îl afecteazăde loc. Ca drept dovadă un mic arbore de ginkgo a răsărit la mai puţin de 30 de metri de "punctul zero" în primăvara de după lansarea bombei atomice de la Hiroşima.
Frunzele contin :
- substanţe flavonoide: kaempferol, quercitina,izoramnetina, proantocianide, bilobalid,    
   sciadopitizina
- aproape toate catehinele
- lactone diterpenice
- ginkgolidele A, B şi C
- Ca, Fe, vit C
- pinitol
Fructe contin:- acizi alchil fenolici, ca acidul ginkgolic şi fenolii: bilobol şi ginkgol

Kaempferolul este un antioxidant foarte puternic, care in organism inhiba oxidarea lipoproteinelor cu densitate mica prevenind ateroscleroza. De asemenea,inhiba formarea celulelor canceroase. El se mai gaseste in broccoli, ceai verde, rosii dar si napi. Un studiu publicat in iulie 2007 in Jurnalul American de Epidemiologie arata ca femeile ce au in dieta o cantitate mare de kaempferol prezinta au un risc cu 33% redus al bolii de inima.
Quercitina, un antioxidant bioflavonoid, are efect antitumoral, antihistaminic si  antiinflamator prin blocarea  eliberarii elementelor inflamatorii si alergene, favorizeaza formarea de insulina si impiedica formarea si acumularea scorbitolului, vinovat de aparitia complicatiilor diabetului ( cataracta, retinopatia ); protejeaza cristalinul prevenind aparitia cataractei.Este produsa de bacteriile intestinale prin degradarea Quercitrinei. Se gaseste in Ginkgo Biloba, ceai verde, ardei iute, usturoi, praz, ceapa, marar,leustean, capere, mere, afine,struguri, sparanghel, varza de Bruxelles.Cantitatea zilnica recomandata de quercitina este de 500 mg de 1-3 ori pe zi.
Izoramnetina este antibacterian, antihistaminic si antiinflamator, se gaseste in cantitate mai mare in mazare si ceapa, dar se afla si in struguri,catina,musetel, dintele dracului (iarba iute).
Proantocianidele imbunatatesc circulatia sangelui si tonifica peretii vaselor de sange reducand fragilitatea capilarelor.Scad efectul inflamator in artrite. Se gasesc in scoarta de pin,semintele de struguri, merisoare (afine rosii), avocado.
Catehinele se afla in compozitia taninurilor si sunt antioxidante puternice. Ele au rol anticancerigen si antimicrobian. Se mai gasesc in ceaiul verde, scortisoara, orz, maces, masline, pere, turita mare, salvie.
Pinitolul diminueaza nivelul zaharului din sange si se gaseste si in mugurii de pin si de brad.

Bioflavonoidele au un rol important in prevenirea bolilor de inima, scad colesterolul, previn formarea trombilor reducand riscul infarctelor si accidentelor vasculare cerebrale.
Tratatele medicale chineze atestă folosirea extractului de ginkgo în tratarea multor probleme legate de vârstă, inclusiv problemele circulatorii, pierderea memoriei şi deteriorare mentală,a bolilor grave de plămâni. În vechime ei fierbeau frunzele şi tratau cu succes orice formă de răceală. El era folosit ca tuberculostatic, antiasmatic, antibronşic, antigonoreic (fructe).
Ginkgo biloba măreşte oxigenarea ţesuturilor cerebrale si periferice prin imbunatatirea circulatiei sanguine, reduce colesterolul.Se poate utiliza cu rezultate bune in Boala Alzheimer, AVC, reducerea tensiunii arteriale, claudicatie intermitenta, varice, angiopatie diabetica, maladia Raynaud, tulburari de memorie si de vedere, stari depresive si anxioase, in crize vertiginoase.. Utila in tratamentul tromboflebitelor, creste capacitatea de munca.
Bibliografie :
Am J Epidemiol. 2007 Jun 1;165(11):1305-13. Epub 2007 Mar 22. Dietary intakes of flavonols and flavones and coronary heart disease in US women.
Catalog Calivita international
Farmacia verde.James A. Duke

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu