luni, 18 februarie 2013

Permacultura

Permacultura..."Acest cuvânt a fost inventat de ecologistul australian Bill Mollison și de studentul lui, David Holmgren, și provine din termenul de „agricultură permanentă”. Un sistem permacultural este un sistem care imită natura, fiind bazat pe cicluri naturale și ecosisteme.
.........
Principiile de bază ale permaculturii sunt:
*Toate elementele dintr-un sistem interacționează între ele.
*Multifuncționalitate: fiecare element îndeplinește mai multe funcții și fiecare • funcție este îndeplinită de mai multe elemente.
*Folosește energia practic și eficient, lucrează cu energie regenerabila.
*Folosește resursele naturale.
*Sisteme intensive pe arii restrânse.
*Utilizează și formează ciclurile și procesele naturale.
*Sprijină și utilizează efectul de muchie (creând structuri la scară mică foarte productive).
*Diversitate în loc de monocultură."
Sepp Holzer - Permacultura
Traducere grupul TEI
 "Cartea pe care o ții acum în mâini sau o citești pe ecran este rezultatul a sute de ore de muncă migăloasă – traducere, verificare terminologică, adaptare, corectură, editare, punere în pagină și design. Nenumărate e-mailuri și mii de corecturi. Nici un membru al grupului TEI – fie el traducător profesionist sau amator – nu este plătit pentru munca sa; tot ceea ce facem, facem gratuit, fără să cerem sponsorizări la Monsanto și fără să așteptăm medalii, diplome și, eventual, statui în fața ministerului agriculturii. Unii pot numi asta sacrificiu, alții civism, alții tâmpenie crasă și pierdere de timp.
Nu suntem sprijiniți de nici un partid politic sau ONG, nici unul dintre noi nu are de gând să candideze la președinție la următoarele alegeri, nici unul dintre noi nu are fabrică de produs insecticide. Dar asta nu înseamnă că nu avem și noi, la rândul nostru, nevoie de ajutor. În schimbul faptului că, prin intermediul nostru, ai acces gratuit în limba română la cărți de importanță fundamentală, pe care nici o editură din România nu a avut puterea sau curajul să le traducă, te rugăm să ne dai o mână de ajutor. Dacă te simți stăpân pe orice limbă de circulație internațională și îți poți sacrifica câteva ore lunar pentru a traduce 10–20 pagini împreună cu noi, dă-ne de știre la adresa de mail: carti.din.tei@gmail.com. Cu cât vom fi mai mulți, cu atât vom putea traduce mai multe volume într-un timp din ce în ce mai scurt – performanță pe care nici o editură, din străinătate sau din România, probabil că n-a atins-o vreodată.
Și chiar dacă nu ești atât de deprins cu o limbă străină, tot ne poți fi de mare folos – dă mai departe cartea de față și celelalte cărți din colecția TEI, anunță-ți prietenii, recomand-o, tipărește-o, fă-o cadou, urmărește-ne pe Facebook, pe Scribd și oriunde vom mai apărea. Poți chiar să-ți enervezi socrii dându-le din când în când citate din cărțile traduse și publicate de noi, promitem că nu ne supărăm. Suntem siguri că, pe măsură ce crește numărul oamenilor care știu despre TEI , citesc și aplică cele scrise în cărțile noastre, vom fi o țară din ce în ce mai greu de mințit, de controlat și de cumpărat. Îți mulțumim!"


5 comentarii:

 1. Permacultura este mult mai mult decat un sistem de agricultura este un mod de viata. Exista numeroase comunitati in lume care pornind de la principiile permaculturii isi cladesc un stil de vista bazat pe armonia cu natura.
  In alta ordine de idei ceea ce face acest grup minunat de la Cluj este pur si simplu de neimaginat pentru aceasta perioada tulbure in care traim dar, oare cati inteleg cu adevarat sensul lucrurilor.
  Sa aveti un weekend linistit si plin de inspiratie.

  RăspundețiȘtergere
 2. Asa este Vasile.Sper ca din ce in ce mai multi tineri sa renunte la orgolii si grandomanie si sa inceapa sa aprecieze acest stil de viata si implicit planeta noastra draga.Multumesc pentru vizita si sa ai un sfarsit de saptamana minunat.

  RăspundețiȘtergere
 3. Ma intereseaza subiectul.Am facut rost de cateva carti de permacultura si de abia astept sa le citesc.Din pacate nu pot participa la traduceri ,pentru ca nu cunosc suficient de bine limba franceza.

  RăspundețiȘtergere
 4. La multi ani, Mihaella!

  RăspundețiȘtergere