sâmbătă, 29 iunie 2013

Volbura

Frecvent întâlnită prin culturi, locuri necultivate, grădini sau câmpuri, volbura mai este cunoscută sub numele de Cămașa Domnului sau Cămașa Lui Dumnezeu, Cămașa Maicii Domnului, fusta rândunii, rochița rândunicii etc.Planta este cunoscută la noi încă din timpul lui Zalmoxis și era folosită pentru „tratarea de pocitură ( congestie cerebrală, paralizie facială, epilepsie ) și raceală; ceaiul îndulcit cu miere era băut pentru înlăturarea tusei. Decoctul din părțile aeriene uscate se amesteca în zeama de cartofi și se folosea în ulcerul stomacal. Frunzele, puse pe răni, tăieturi, bătături sau furunculi, grăbeau vindecarea.
Principiile active acționează purgativ, coleretic, colagog, cicatrizant. Prin urmare planta este folosită în constipație, dischinezie biliară, tuse, răni, arsuri, furunculi.
Pentru constipație și dischinezie biliară :
      -    infuzie din 2 lingurite pulbere de plantă uscată peste care se adaugă 200 ml apă clocotită. Se acoperă 15 min, apoi se strecoară și se bea dimineața pe stomacul gol.
      -    se ia dimineața pe stomacul gol 2 vârfuri de cuțit pulbere de plantă, cu miere.
      -    tinctura, 2 linguri de plantă uscată mărunțită sau pulbere de plantă la 100 ml alcool de 70 grade. Se lasă 10-15 zile la macerat, iar sticla se agită zilnic pentru uniformizarea extractului. Se strecoară și se iau 2-4 linguri în amestec cu miere sau sirop dimineața, pe stomacul gol.
Pentru tuse :
-    decoct, 1 lingură pulbere de plantă la 200 ml apă. Se fierbe 5 min, se strecoară. Se bea cald cu lingura.
Pentru răni,arsuri, furunculi :
-    cataplasme, cu frunze proaspete, întregi. Se aplică pe locul afectat și se bandajează.

Fragmente din „Enciclopedia plantelor” de C.Pârvu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu